Un espacio personal en el que comparto reflexiones, vivencias, ideas, fotos, música, etc. que considero interesantes, útiles o divertidas.
Mi deseo es disponer de un espacio gratuito en internet, donde publicar lo que me parezca oportuno, siempre desde mi punto de vista personal. Material que sea propio y de otros autores.

Incluyo también un blog sobre mi ya finalizada etapa profesional, con contenidos que durante años han estado en una web informando sobre nuestro gabinete, el Gaps. La web y el gabinete no están ya disponibles.

jueves, 15 de noviembre de 2018

Podem guanyar quan perdem?

Pero… Com pots dir que es pot guanyar quan perdem?! Què puc guanyar jo amb la mort del meu fill? O de la mort dels meus pares? Què hi puc guanyar jo d’estar perdent la salut? O de l’accident del meu germà?  O d’haver perdut la collita després de l’aigüat?.  Segur que tu mai has perdut ningú o rés important!
Enfadades, ben enfadades, m’han increpat a vegades algunes persones en escoltar-me o llegir-me quan afirmo que després d’una pérdua significativa, podem tenir algún guany.
I ho segueixo mantenint. Ara be, per aprendre d’una pèrdua cal tenir les actituds necessàries que ens ajudin a fer-nos conscients dels guanys. I aquí es provoca una altra font d’enuig o com a mínim incredulitat quan manifesto que, sovint, les nostres actituds les podem triar.   Jo no puc triar les meves actituds! Simplement les tinc! -em diuen-.
Per descomptat que triar actituds adients per a extraure’n guanys de les pèrdues, demana la nostra voluntat, el nostre temps i el nostre esforç. També cal saber com aconseguir-ho.
I… què volem dir quan parlem de pèrdues? Considero que el concepte de pèrdua sempre l’hem d’entendre en sentit subjectiu i com allò que hem tingut i ja no tenim, o que hem volgut tenir i no arriba. I entendrem pèrdua en sentit ampli; pot tractar-se de la pròpia vida, la d’un èsser estimat, o pot ser una amistat, una feina, un estat social determinat, una funció física, etc. I… per què sentim tant una pèrdua? Dependrà de la nostra valoració d’allò que tenim i que es basa en un conjunt de factors racionals, emocionals i socio-culturals. Quan la valoració és positiva volem tenir-ho o retenir-ho i, si no ho logrem, patim. Quan més significativa és la pérdua, més dolor. I el dolor per una pèrdua va lligat al dol. En aquest cas, dol entés com a conjunt de processos psico-físics-emocionals-relacionals-espirituals a partir de la noció subjectiva de pèrdua.
Si estanquem els nostres pensaments, les nostres emocions, les nostres relacions, el procés de dol se’ns pot complicar i amb el temps ens pot enmalaltir. En canvi, si ens permetem fluir ens encaminarem cap a la màxima salut possible. I què vol dir això de la màxima salut possible? –ens podem preguntar-. Diferents persones anomenen de diferents maneres el què volen a partir d’una gran pèrdua. Unes diràn ”Que s’em tregui aquest gran malestar” , i es senyalaràn el pit, la gola o la boca de l’estòmac. Unes altres diràn ”Que em desaparegui aquesta llosa de damunt el cap”. Si diuen coses d’aquest estil, anem be. Si diuen coses com: ”Rés. No vull res.”, o si en preguntar-los-hi si algún dia volen estar millor diuen coses com ”Mai tornaré a estar be. Com podria jo viure tranquila després que la meva filla ha mort?”, pot ser anem malament, perque hi ha processos de dol saludables i d’altres que són tòxics. Jo parlo de la necessitat de transformar saludablement el dol, és a dir curar ferides emocionals, o païr… 
Com estanquem?  Com fluïm?  Ens estanquem quan ens quedem enganxats a un sol tipus de pensaments, emocions i accions, per exemple podem plorar o enrabiar-nos, mentre en altre moment no ens permetem somriure. O ens sentim culpables de tot i més. Fluïm quan canviem certes actituds nostres, que sense ser fàcil, tampoc és impossible.  Fluïm quan augmentem la nostra autoestima que no té rés a veure amb prepotència.  Fluïm quan sabem com canalitzar saludablement les nostres emocions.  Fluïm quan ens permetem passar d’uns estats d’ànim a altres. Fluïm quan ara plorem com a criatures i sentim por o ràbia, i al cap d’unes hores actuem amb serenor responsabilitat i valentia. Fluïm quan triem algú amb qui comentar allò que ens passa. Fluïm quan ens deixem ajuda. Fluïm quan guanyem per exemple en humilitat, paciència, solidaritat. Fluïm quan retrobem el sentit de la nostra vida…
Ah! I una recomanació tot això tant edificant del guanyar a partir d’una pèrdua, no ho hem de dir a una persona que acaba de patir una gran pèrdua si no volem perdre la relació amb ella, i valgui la redundància. Cal deixar passar un temps prudencial en què la ferida ja no estigui tant sagnant. Entre tant, podem fer-li costat de moltes maneres. 
Recordem la proposta. Per extraure’n guanys de les pèrdues, hem de triar actituds -és a dir prendre decissions- que ens permetin aprendre de l’experiència. Això és guanyar quan perdem. I com és obvi no buscarem el dolor per tal de crèixer com a persones. Ara be, ja que a la vida les pèrdues sovintejen, en lloc d’estancar-nos en el malestar, més val estar oberts a cicatritzar ferides i adquirir aprenentatges i, per tant, guanyar.   
Recordem també que darrera qualsevol sofriment hi ha ferides mal cicatritzades i que, en definitiva, tota crisi pot ser una oportunitat de canvi positiu.
Com ja sabem, fàcil no ho és. Impossible tampoc.
Maria Antònia Plaxats


-Publicat a Revista RÀPITA, Setembre 2018- 

No hay comentarios:

Publicar un comentario